niiico.blogg.se

Hej där! Jag tänkte skriva om lite olika grejer här!

Godaste lussekatter!!

Publicerad 2014-12-03 18:37:59 i Allmänt,

Ni har väl hört myren om att kesella gör lussekatterna goare? Det är inte sant, det är bara arla som gör reklam. Lussekatterna kan bli minste like goda utean sasffran!
 
Ingridienser:
 
200 gram smör
5 dl gammaldags mjölk/ röd mjölk
2 paket vanlig jäst
2 dl råsocker
1 gram saffran
1 tsk salt
1 ägg
omkring 1 kg vetemjöl
russin
1 uppvispat ägg till pensling
 
Smula jästen i en rymlig bunke. Den här degen behöver gott om plats. Smält smöret. Rör ned mjölken. Degvätskan skall vara knappt fingervarm. Stöt saffran med en gnutta socker i en mortel. Blanda ned den i degvätskan tillsammans med socker och salt. Vispa ned ägget i degvätskan. 
Häll därefter i mjölet. Arbeta med degkrokar (eller i hushållsassistens, om du har en sådan) tills degen bildar en smidig boll, som släpper från bunkens kanter. Täck över degen och låt den jäsa i minst 45 minuter. Den kommer att fördubbla sin storlek.
Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåd den lätt. Dela den i två delar. Varje deghalva blir till 16 normalstora (i mitt tycke) lussekatter.
Vilken form du vill ge dina lussekatter är så klart upp till tycke, smak och tradition. jag brukar göra hälften "vanliga" lussekatter och hälften "dubbla". 
Låt dem jäsa övertäckta på plåt i uppemot 20 minuter. pensla med uppvispat ägg, och grädda i cirka 8 minuter i nedre delen av ugnen på 225 grader. 
Lussekatterna mår bra av att svalna övertäckta på ugnsgaller

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela